السّلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بسم الله الرّحمن الرّحيم

الحمد لله ربّ العالمين والصّلاة والسّلام على أشرف الأنبياء والمرسلين سيّدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين


Adapun kemudian dari itu, ana merasa sangat gembira kerana dengan izinNya masih lagi diberikan kesempatan & kemampuan untuk sekali lagi membina blog bagi mencoretkan pengalaman ana yang mudah-mudahan akan dapat memanfaati para pembaca sekalian, insyAllah.


Pun begitu, ana yang jahil ini sangat-sangat mengharapkan teguran & pembetulan yang ikhlas serta penuh ukhuwwah Islamiyyah dari para pembaca sekiranya ada dari catatan ana nanti mengandungi kelemahan-kelemahan & kesilapan-kesilapan. Mudahan dengan teguran & pembetulan dari saudara semua, segala kesilapan & kelemahan dapat ana perbaiki. Jadi ana terlebih dahulu mengucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian & keikhlasan saudara itu. Semoga Allah t.a. menilainya sebagai satu amalan jariah di sisiNya.


Wa Billahit Taufiq Wal Hidayah,


والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

20 Januari, 2011

MENGUNDANG HISTERIA!

Semalam Abg Mie Lipis ada mengulas pasal kes histeria di sebuah sekolah di Kuala Lipis. Rentetan dari ex-student ana yang memohon bantuan dengan call ana tengah-tengah malam. Mengikut Abg Mie dari maklumat yang dia dapat, ianya berpunca dari tindakan pelajar sendiri. 

Sebagaimana lazimnya & memang sepatutnya apabila berlakunya sesuatu kes/histeria disesuatu lokasi, maka pihak yang terlibat atau perawat akan berikhtiar untuk mengenal pasti apakah punca-punca yang mungkin menyebabkan ianya berlaku. Tu yang ana kata "Something fishy is giong on!".

Mengikut Abg Mie, kisahnya adalah bila pihak  pelajar  di sekolah tersebut ingin menganjurkan  "Night Walk" untuk program Orientasi Pelajar Baru tahun 2011. Guru-guru yang memahami permasalahan yang mungkin akan berlaku telah melarang diadakan aktiviti tersebut, namun pihak pelajar telah menjawab larangan guru berkenaan dengan mengatakan bahwa sekiranya berlaku masalah Histeria, mereka akan dapat menyelesaikan masalah tersebut dengan segera. Bagi menambahkan kesedapan atau rencah untuk mengundang Histeria ke sekolah tersebut ada pelajar yang mencabar Jin untuk mengganggu mereka kerana mereka tidak takut. Apakah mereka ini terpengaruh dengan program mencari hati di TV?

Pihak pelajar telah mengadakan pementasan iaitu adegan yang menakutkan, pelakon telah membaca mentera untuk memanggil Jin yang mereka perolehi daripada sebuah rancangan TV. Ada pelajar yang membuat rakaman, mereka dapati didalam gambar mereka terdapat banyak cahaya putih dan suara lakonan yang mereka dengar bukanlah suara daripada pelakun adegan tersebut.

Hampir 20 orang pelajar yang terkena Histeria termasuk pihak yang terlibat dengan lakonan dan yang mencabar makhluk berkenaan.

Pihak Darul Syifa' Cawangan Lipis sekarang sedang berikhtiar untuk menyelesaikan masalah tersebut. Semuga usaha dan ikhtiar mereka merawat pelajar dan melakukan aktiviti pembersihan di makbulkan Allah. Aamiin Ya Rahman Ya Rahim.

Ini adalah jawapan kepada persoalan berlakunya Histeria di blog ana.

Jazakallahu khair Abg Mie atas maklumat yang lengkap ini. Semoga menjadi pengajar buat semua.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan