السّلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بسم الله الرّحمن الرّحيم

الحمد لله ربّ العالمين والصّلاة والسّلام على أشرف الأنبياء والمرسلين سيّدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين


Adapun kemudian dari itu, ana merasa sangat gembira kerana dengan izinNya masih lagi diberikan kesempatan & kemampuan untuk sekali lagi membina blog bagi mencoretkan pengalaman ana yang mudah-mudahan akan dapat memanfaati para pembaca sekalian, insyAllah.


Pun begitu, ana yang jahil ini sangat-sangat mengharapkan teguran & pembetulan yang ikhlas serta penuh ukhuwwah Islamiyyah dari para pembaca sekiranya ada dari catatan ana nanti mengandungi kelemahan-kelemahan & kesilapan-kesilapan. Mudahan dengan teguran & pembetulan dari saudara semua, segala kesilapan & kelemahan dapat ana perbaiki. Jadi ana terlebih dahulu mengucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian & keikhlasan saudara itu. Semoga Allah t.a. menilainya sebagai satu amalan jariah di sisiNya.


Wa Billahit Taufiq Wal Hidayah,


والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

11 April, 2014

SILUMAN KERA PUTEH?

Tak silap 2 minggu lepas ana berkesempatan menziarahi Ustaz R sekeluarga di rumah beliau di pinggir bandar Pasir Puteh. Sebelum tu ana telah dihubungi anak perempuan & kemudiannya zaujah beliau sendiri tentang gangguan yang mereka sekeluarga hadapi. Gangguan lazimnya berlaku pada waktu malam dan katakan didalangi oleh Si Kera Puteh!

Si Kera Puteh berkenaan dikatakan 'bermain-main' di atas bumbung & sekitar laman rumah mereka dengan menghasilkan pelbagai bunyi bising. Si Kera Puteh tersebut juga dikatakan selalu menganggu salah seorang anak perempuan Ustaz R utamanya, di samping seorang lagi anak lelaki beliau. Kononnya Si Kera Puteh itu 'berkenankan' anak perempuan Ustaz R tersebut. والله اعلم بالصواب...

Dari apa yang diceritakan oleh zaujah & juga anak Ustaz R, bila saja mereka bacakan Hizib Bahr & Yassin 7 Mubin, Si Kera Puteh berkenaan akan 'mencerit-cerit' seolah-olah terkena suatu pukulan dan kemudiannya bergolek jatuh ke tanah dari atas bumbung rumah mereka. Seorang dari anak perempuan Ustaz R pernah melihat kera tersebut melalui tingkap dapur selepas kedengaran ianya jatuh. Apa yang dilihat adalah seekor kera putih yang kedua tanganya telah kotor, dipercayai akibat jatuh ke tanah. Kera itu kemudiannya hilang ghaib. Erm...misteri juga cerita yang ana dengar. Belum pernah lagi ana mendengar cerita gangguan Siluman Kera Puteh ni.

Ana ada bertanyakan beberapa orang sahabat kot-kot mereka pernah berdepan dengan makhluk camni. Ada sahabat dari seberang yang cadangkan agar ana tangkap je Si Kera Puteh tersebut. Tapi bukannya sesuatunyang mudah, lincah betul makhluk Allah tu. Sahabat ana tu cadangkan ana buat decoy berdasarkan kelemahannya, erm...a hologram of his female species. انشاءالله ana akan cuba nanti.

Ustaz R cadangkan ana hadir ke rumahnya semalam, tapi ana dah balik ke Kota Bharu petang semalam. Erm...kena cari masa lain pula lah. Akhir-akhir ni ana agak kalut. Mungkin malam Isnin ni. Kalau boleh ana nak ke rumah Ustaz R tu masa 'serangan' berlaku, mudahan dapat cara untuk menanganinya... Semoga Allah permudahkan segala urusan ana nanti...آمين.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan